Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Jídlo a pití

Kyperská specialita "meze"

Společenský život je na ostrově Kypr ovlivněn mnoha kulturními vlivy. Není proto vůbec divu, že to platí také pro jídlo a nápoje. Kyperská kuchyně kombinuje tradiční řecké, turecké, arabské a anglické prvky a vytváří tak zcela unikátní styl. Přidáním znamenitých bylinek a čerstvých příloh umějí místní lidé "vykouzlit" skvělé pokrmy.

Kdo chce strávit dovolenou na Kypru, docela určitě si vychutná tradiční specialitu místních obyvatel - meze, které činí velké potěšení z kyperské kuchyně. Meze představuje zcela speciální způsob stravování, kdy číšník nabízí až 30 různých jídel. Každý host si pak může brát podle své libosti.

Jídlo obvykle začíná předkrmem, různými malými saláty či pyré. Také bývají před vlastním hlavním chodem podávány olivy a grilovaný sýr. Poté vám kyperská kuchyně nabídne masové karbanátky, šneky či chobotnice. Hlavní jídlo se skládá z jehněčích kotlet, kuřecích stehen anebo speciálního stifada. Jako dezert bývají předkládány různé druhy ovoce nebo nakládané sladké plody v sirupu.

Zvláštností je, že takovéto kyperské meze nestojí víc než obyčejné jídlo v některé restauraci na Kypru. Tradiční meze se podává velkým rodinám nebo přátelům. Romantická večeře pro dva tady bývá poněkud neobvyklá. Oběd může být obvykle podáván kolem 14. hodiny a večeře teprve po 21. hodině.

Kypřané mají ve velké oblibě i nejrůznější pikniky. Z tohoto důvodu jsou na ostrově k tomuto účelu vybudovaná zvláštní pikniková místa, která místní obyvatelé využívají opravdu pravidelně. To se pak griluje a pije se pitná voda z blízkých studní. Obzvláště o víkendech se tu scházejí místní lidé a společně si užívají.

Významnou součástí místní kuchyně jsou vína, na ostrově jsou tři hlavní místa zdejšího vinařství. Specialitou je sladké víno - aperitiv Commandaria. Pivovar KEO v Limassolu zase zajišťuje dodávky čerstvého piva a spolu s pivovarem Carlsberg vytváří kompletní nabídku piva na ostrově.

Po jídle si ale Kypřané dopřávají i lihoviny. Kromě zahraničních druhů whiskey se dává všeobecně přednost zejména místním druhům brandy. Doporučeníhodný je místní likér Filfar, vyráběný z krvavě rudých odrůd pomerančů. Milovníci silných lihovin pak dozajista nepohrdnou ani doma pálenou zivanií.

Zivania je pálenka, která se připravuje pálením z matoliny (stopky a slupky, které zbydou po vylisování ovoce). Od cca 14. století se na ostrově vyrábí ze zkvašené hroznové matoliny a od roku 2004 je název Zivania je chráněn EU. Mohou ho tak používat pouze produkty vyrobené na Kypru. Nápoj je bezbarvý a obsah alkoholu je obvykle asi 45%.

Místo

Pivovar KEO, Limassol 34° 41' 20.4252" N, 33° 4' 15.9816" E
Location

Kypr na Facebooku