Jste zde

Domů » Turecká část

Girne, 2. část

Girne - přístav
Autor: Fiore Barbato

Přístavu v Girne dominuje impozantní pevnost, která se nachází u vjezdu do přístavu. Je to velkolepá stavba, ze které budete mít při vaší návštěvě skvělý pohled na město.

Pevnost funguje také jako muzeum lodních vraků, ve kterém jsou pozůstatky původních obchodních lodí a jejich nákladů, které se kdysi potopily hned před přístavem, byly zrestaurovány a zakonzervovány.

Jeden ze tří křižáckých hradů podél pobřeží Severního Kypru, St. Hilarion, je pojmenován po mnichovi a poustevníkovi, který unikl před pronásledováním v Palestině, a strávil svůj život v horách.

Se systémem trojitých obranných hradeb s věžemi hrad vypadá trochu jako z pohádkové země. Anglická spisovatelka Rose Macaulay ho v jedné své knize pojmenovala jako "Hrad pro Elfí krále" a lidé věří, že St. Hilarion byl předlohou pro hrad z pohádky Walta Disneyho "O Sněhurce".

K dalším zajímavostem ve městě patří i několik dalších muzeí. Kostel Archangelos je muzeem ikon, a je zároveň zasvěcen archandělovi Michaelovi. Vysoká zvonice tohoto řeckého ortodoxního kostela je symbolem města.

Malé muzeum lidového umění je umístěné v typickém kyperské domě z 18. století u místního přístavu a ukazuje návštěvníkům kyperské umění.

Bellapais je krásná malá vesnice vysoko v horách severního Kypru, vzdálená několik kilometrů jihovýchodním směrem od Girne. Jeho nejslavnější součástí je stejnojmenný klášter premonstrátů, umístěný na svazích pohoří Pentadaktylos.

Dnes se skládá z malebných ruin s masivními gotickými oblouky a z kamenných zdí s věžemi. Do areálu se dostanete přes původní "vrátnici" a hned vpravo narazíte na opatský kostel.

Ten určitě stojí za návštěvu díky jeho ponurému zařízení a také zlatým ikonám na stěnách. Stavba je považována za mistrovské dílo gotické architektury a je jednou z nejlepších na celém Blízkém Východě.

Skalnatá planina "Chrysokava" byla v římských dobách využívána jako hřbitov a poté jako vápencový lom. Tekke Hazreti-Ömer je malé mauzoleum a muslimské poutní místo.

Neolitické osídlení Ayios Epiktitos Vrysi se nachází na malém ostrohu, a vypadá, jako kdyby každou chvíli mohlo spadnout do moře.

Girne - část pevnosti
Autor: Fiore Barbato

Místo

Hrad v Girne 35° 20' 30.4656" N, 33° 19' 21.972" E
Location

Kypr na Facebooku