Jste zde

Domů » Turecká část

Famagusta

Mešita Lala Mustafa v Famagustě, Kypr
Autor: muffinn

Famagusta (řecky Ammóchostos, turecky Gazimağusa) leží v turecké části ostrova Kypr, 60 km od hlavního města Nikósie.

Historické památky, nedotčená příroda a pláž, která je jednou z nejlepších pláží v Evropě, z něj dnes dělají rušné letovisko na severním Kypru.

Staré město je obehnané 3,5 km dlouhou kruhovou zdí, která byla postavena v 16. století na ochranu benátských vládců proti Turkům.

Roku 1571 ale bylo město Turky dobyto a gotická katedrála svatého Mikuláše byla přeměněna na mešitu Lala Mustafa Pasha.

Další historickými zvláštnostmi Famagusty jsou ruiny františkánského kláštera a dalších kostelů, stejně jako pozůstatky vil a paláců bohatých obchodníků a šlechticů.

Dnes se ve městě se prolíná křesťanská minulost a muslimská současnost.

Podle tureckého spisovatele a básníka Namıka Kemala bylo pojmenované městské muzeum s mnoha archeologickými nálezy z regionu.

6 km severně od města leží antické místo Salamis, kde se odehrála velká námořní bitva roku 450 př.n.l. mezi Peršany a Athéňany.

Směrem na Salamis stojí klášter sv. Barnabáše se 2 muzei a komorovou hrobkou sv. Barnabáše.

V 60. letech minulého století se Famagusta začala přeměňovat na turistické letovisko. Stále více návštěvníků začala přitahovat středomořská atmosféra, historické památky a samozřejmě krásné pláže.

Na okraji města byla v rekordně krátkém čase postavena turistická čtvrť Varosha s více než 100 hotely a různými zábavními podniky.

Téměř přesně 400 roků po dobytí Turky hrálo město v roce 1974 opět klíčovou roli ve vojenském konfliktu: turečtí invazoři obsadili Famagustu a Varoshu. Varosha je ještě dnes vojenským uzavřeným prostorem a stalo se z něj "město duchů".

Samotné město se však po invazi turisticky "zotavilo", a to i díky tomu, že se otevřely zejména turistům hranice mezi severním a jižním - řeckým Kyprem.

Pláže

Nejkrásnější pláží Famagusty je Golden Beach, která patří k nedalekému poloostrovu Karpaz a rozprostírá se v délce asi tři kilometry. Karpaz je přírodní rezervace, která je známá nejen svými idylickými plážemi, ale i volně žijícími živočichy, k nimž mimo jiné patří divoký osel, mořské želvy, motýli a mnoho vzácných druhů ptáků.

Mezi Famagustou a archeologickým nalezištěm Salamis je mnoho menších i větších úseků pláží, z nichž většina je vybavena slunečníky, lehátky, sprchami, tavernami a plážovými bary.

K nejhezčím úsekům patří Silver Beach, kam si nezapomeňte vzít potřeby ke šnorchlování, protože pláž má vlastní lagunu s malým útesem. Moře je tu velmi klidné a mělké, ideální k podmořskému objevování.

V blízkosti Salamisu leží také písečná pláž Glapsides Beach, která byla zvolena druhou nejlepší pláží v severní části Kypru. Jezdí sem i mladí lidé, protože v plážovém baru hraje pravidelně místní DJ. Vyzkoušet si tu můžete i celou řadu vodních sportů.

O něco klidnější je pláž Bafra Beach, ze které se však v posledních letech stává prázdninové středisko s novými hotely.

Město duchů Varosha, Famagusta
Autor: Pablo F. J.
Pobřeží u letoviska Famagusta, Kypr
Autor: ronsaunders47

Místo

Varosha, Famagusta 35° 6' 47.5596" N, 33° 57' 28.512" E
Location

Kypr na Facebooku