Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená ve stínu olivových stromů

Olivovník na ostrově Kypr

Dovolená ve stínu olivových stromů, i tak by se dal nazvat pobyt na ostrově Kypr. Již po celá tisíciletí je tento vzácný druh ovoce jedním z nejdůležitějších produktů ostrova. Olivovníky se na tomto středomořském ostrově pěstují již více než 5 000 let. Ani dnes si nedokáží ostrované představit svůj život bez pěstování oliv.

Ty vůbec nejstarší kupní smlouvy, které prokazatelným způsobem dokazují obchod s olivovým olejem na Kypru, se datují až do doby někdy kolem roku 2 500 př.n.l. Tehdy, stejně jako dnes, patřilo toto chutné ovoce k jedněm z hlavních zemědělských produktů na ostrově ve Středozemním moři a jeho olej byl vyvažován zlatem.

Středomořské klima s dlouhými a suchými léty a krátkodobé, mírné zimy, vytvářejí přímo ideální podmínky pro pěstování oliv. Od Portugalska přes severní Afriku a až ke Kaspickému moři, tady všude se olivy doslova cítí jako doma. Není proto vůbec nikterak překvapivé, že více než 90 procent z celkového počtu 9,4 milionů tun olivového oleje světové produkce pochází právě z oblasti Středozemního moře. Každoročně se zde vypěstuje na 720 000 tun stolních oliv a vyrobí 8 680 tun olivového oleje.

Olivovníkový strom je zmíněn již v bibli, a to asi 200x. Ani korán nezůstává nějak moc pozadu. Na Kypru se s olivami můžete setkat prakticky všude, od rovin až do nadmořských výšek kolem 3 000 metrů. Přítomnost olivovníků v mnoha zahradách ukazuje na význam tohoto druhu ovoce pro místní Kypřany. Děti jsou tady křtěny olivovým olejem a také farář světí za pomoci této zlatavé tekutiny.

Na Kypru roste na 1,33 milionů olivovníků, z nichž asi 580 000 je využíváno zemědělsky. Nejslavnější z nich je pravděpodobně více než 800 let starý olivovníkový strom, který stojí v obci Anglisides, na cestě mezi městy Limassol a Larnaca. Jeho průměr dosahuje 15 metrů.

Kypr na Facebooku