Jste zde

Domů » Řecká část

Dovolená v Limassolu, 2. část

V prostorách bývalé veliké továrny na zpravování svatojánského chlebíčku (rohovníku) jsou nyní po obou stranách náměstí elegantní restaurace a salónky, ale taktéž Muzeum historie průmyslového zpracování rohovníku.

Před hrad zajíždí v dopoledních hodinách autobusová linka, která odtud pokračuje k vykopávkám starověkého města Curium a na pláž u Kourionu.

V západní části Starého města je v provozu přímo na nábřeží několik vinařských firem a stojí tu i místní pivovar KEO. Vinařské provozy i pivovar můžete dokonce i navštívit a prohlédnout si je.

V městském parku ve východní části města se koná každoročně na počátku září největší kyperské vinobraní. Ve východní části Starého města působí také malé Etnografické muzeum.

Na východě přechází město Limassol plynule do svých plážových předměstí Germasogei a Amathous. Zatímco ve Starém městě, až na několik malých a jednoduchých penzionů, nejsou vůbec žádná ubytovací zařízení, tady se rozprostírají opravdu velké hotely všech kategorií, jeden vedle druhého.

Pláže před těmito hotely jsou ve většině případů uměle vytvořené, ale většina hostů stejně dává přednost trávníkům a bazénům přímo u hotelu, než aby se "trmáceli" až k moři. Své služby zde také nabízejí mnohá centra vodních sportů.

Linkové autobusy odtud jezdí až k vykopávkám starověkého města Amathus. Nejdelší pláž se tu nachází v bezprostřední blízkosti města a měří skoro 4 km. Je to pláž Lady’s Mile Beach, kde ovšem není ani kousek stínu. Zajíždějí sem také městské autobusy a nestojí tady ani žádné hotely.

Limassol tedy rozhodně nepředstavuje letovisko vhodné pro každého. Kdo se rozhodne strávit svou dovolenou právě tady, musí počítat s tím, že se ocitne na samém pokraji velkoměsta. Téměř všechny hotely - často prvotřídní s polohou u moře - jsou postaveny mezi širokou a rušnou silnicí a velmi úzkou pláží.

Z těchto hotelů se do Starého města pěšky nedostanete, ale poměrně často tu jezdí veřejné autobusy. Výhodou města je bezpochyby jeho centrální poloha. Do 90 minut se odtud dostanete autem po dálnici do letovisek Paphos, Nikósie i Larnaca.

Po dobře udržovaných silnicích se taktéž bez nějakých potíží můžete autem přesunout až do samého srdce zalesněného pohoří Troodos.

Místo

Limassolská pláž 34° 41' 38.3532" N, 33° 5' 26.7612" E
Location

Kypr na Facebooku