Jste zde

Domů » Řecká část

Dovolená v Limassolu, 1. část

Část města Limassol a molo
Autor: JohnBurke

Limassol (řecky zvaný Lemesos) je druhé největší kyperské město s přibližně 230 tisíci obyvateli. Jako obrovské moderní "moře" domů se táhne od pobřeží směrem k ploché pobřežní pláni a ke kopcům za ní.

U mladých Kypřanů je město velmi oblíbené, zejména kvůli místnímu, opravdu bouřlivému nočnímu životu a silnému automobilovému ruchu. Má tady své kanceláře mnoho zahraničních firem a dá se říci, že městu dominují Rusové.

Přístav se nalézá mimo centrum a představuje bezpochyby to nejdůležitější místo ve městě. Kotví v něm pochopitelně i výletní lodě. Velmi zajímavá je procházka po tamější nábřežní promenádě, kde můžete pozorovat kotvící lodě a setkáte se tu dokonce i s moderním uměním.

Od roku 1974 je město významným obchodním místem pro plavbu lodí. Přístav byl postaven po roce 1974 díky turecké invazi, kdy republika takřka přes noc ztratila svůj jediný hlavní přístav ve městě Kyrenia.

Dnes zde má sídlo 60 rejdařství a ostrov Kypr sám o sobě má 10. největší obchodní loďstvo na světě.

Mezi opravdu velmi malým starým přístavem na západě a městským parkem na východě se tyčí do výšky několikapatrová stěna moderních mrakodrapů Starého města, jež právě v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 2013 mají být údajně veškeré stavební práce dokončeny.

Nejkrásnější částí města je bezesporu oblast kolem tržnice s mnoha obchůdky a restauracemi. Dalším módním a oblíbeným místem setkávání lidí je určitě okolí zdejšího středověkého hradu, kde v roce 1191 vstoupili do manželství anglický král Richard I. Lví srdce a španělská princezna Berengarie Navarrská.

Od roku 1291 bylo město v držení Johanitů. Dnes je na hradě muzeum, které vystavuje nálezy ze středověku a chronologicky se napojuje k Archeologickému muzeu. Hrad, který byl částečně přestavěn, se dnes prezentuje, jako by byl pod osmanskou nadvládou.

Archeologické muzeum se nachází v nové budově, severním směrem od nedaleké zoo, a dokumentuje časnou kulturní historii Limassolu od doby kamenné až do zániku východní Římské říše.

Muzeum bylo založeno v roce 1948, ale během kyperského konfliktu bylo od roku 1963 na nějakou dobu uzavřené. Díky mnoha archeologickým pozůstatkům, které během rozšíření městské oblasti "vyšly" na světlo, došlo k jeho nutnému rozšíření.

V roce 1972 byla zahájena výstavba nového muzea, asi dva kilometry severovýchodně od hradu, které bylo slavnostně otevřeno roku 1975.

Limassol - vstup do hradu
Autor: JohnBurke

Místo

Starý přístav v Limassolu 34° 40' 15.384" N, 33° 2' 37.8276" E
Location

Kypr na Facebooku