Jste zde

Domů » Řecká část

Dovolená v Larnace

Pobřeží u kyperského města Larnaca
Autor: cyprus

Mezinárodní letiště v Larnace je pro většinu evropských turistů doslova vstupní bránou na ostrov Kypr. Přistávající letadla obvykle krouží levým směrem nad širokou larnackou zátokou, takže již během samotného přistávání budete mít velmi dobrý první dojem z tohoto třetího největšího kyperského města.

Na západě hraničí areál letiště s velkým slaným jezerem, kde se od listopadu do dubna sdružují tisíce plameňáků. Centrum města se svým historickým starým jádrem o sobě dává vědět hned na nábřeží, tureckou pevností na západě a přístavem jachet na východě.

Mezi těmito místy se nachází téměř 1 km dlouhá a velmi široká písečná pláž, kterou lemuje pobřežní promenáda s palmami a s mnoha pouličními kavárnami.

Na východě se rozprostírá za Starým městem obchodní a průmyslová oblast, kde je i obchodní přístav a obří nádrže ropného kyperského průmyslu. Za nádržemi pak již začíná dlouhá a hrubě písčitá oblázková pláž, u níž stojí většina turistických hotelů ve městě.

Trochu stranou pak stojí nové město Larnaca, jež zasahuje hlouběji do vnitrozemí, formovaného plochými stolovými horami směrem k městu Nikósie. Za příznivého počasí můžete spatřit na severozápadě pohoří Troodos a proti nebi se tyčící vrcholek Stavrovouni.

Některé pamětihodnosti města Larnaca objevíte již na pobřežní promenádě, která začíná na východní straně přístavu. Ve starých skladech z dob britských koloniálních časů tady byly zřízeny na třídě Europe Square Paleontologické muzeum a Městská umělecká galerie.

Na druhém konci promenády se vypíná larnacká pevnost z roku 1625 s přístavbou popravčí komory se šibenicí, kterou Britové používali až do roku 1945.

Na západ od pevnosti se nachází malá bývalá turecko - kyperská čtvrť s typickými malými domečky, kde se pořád ještě vyskytuje dvojjazyčné dopravní značení, nápisy jsou tedy řecké i turecké.

Pobřežní promenáda vede souběžně s hlavní nákupní ulicí Zitonos Kitieos. Na jejím západním konci spatříte bezesporu hlavní atrakci města, kostel Ayios Lazaros z 10. století s malým muzeem ikon.

Na východním konci ulice vás dozajista zaujmou vysoké araukárie (stromy blahočety), které tady rostou na vyvýšených místech přístavu před Pieridesovým muzeem. Uvnitř muzea si můžete prohlédnout mnoho uměleckých objektů od doby kamenné až po středověk.

V Novém městě stojí Archeologické muzeum, které ve svých sbírkách nabízí k prohlídkám předměty z vykopávek z blízkého starověkého města Kition.

Obzvláště pěkná je procházka podél západního břehu solného jezera blízko letiště. Právě tady stojí mezi vysokými palmami malá mešita vystavěná roku 1816, Hala Sultan Tekke, nejvýznamnější poutní místo muslimů žijících na Kypru.

Kyperské město Larnaca s kostelem
Autor: cyprus
Kyperské město Larnaca s dalším kostelem
Autor: cyprus

Místo

Letiště Larnaca 34° 52' 16.4532" N, 33° 36' 30.348" E
Location

Kypr na Facebooku