Jste zde

Domů » Řecká část

Dovolená v Ayia Napě

Letovisko Ayia Napa nabízí v době od května do listopadu skvělou příležitost ke strávení dovolené na jihovýchodě ostrova Kypr. Malé, ale velmi moderní městečko (má asi 2 tisíce obyvatel) je zaměřeno vysloveně na turistický ruch a téměř všichni místní obyvatelé z něj také žijí.

Pláže jsou tady bezesporu nejkrásnější ze všech v jižní části Kypru a písek je velice jemný. Převážná většina tamních hotelů má vysloveně vysoký standard, ale za rozumnou cenu. Bezpochyby tu však seženete i levné ubytování v prázdninových apartmánech.

Vodním sportům se tu v létě skvěle daří - Ayia Napa bývá mezi měsíci červen a září hlavním místem setkávání mladých lidí z celého širokého východního Středomoří.

V okolí vede celá řada dobře udržovaných cyklostezek, na poloostrově u mysu Greco jsou zřízeny naučné stezky a značené turistické trasy.

Autobusem dojedete za vcelku přijatelných 45 minut do města Larnaca a za pár minut se dostanete do sousedních rekreačních středisek Paralimni a Protaras.

V zimě se pak Ayia Napa mění v jakýsi "domov důchodců", mladí lidé sem vůbec nejezdí, protože jim tohle místo tou dobou nemá co nabídnout a téměř všechny kluby jsou zavřené.

Pro turisty vysloveně orientované na zážitky z oblasti kultury, a kteří toho chtějí hodně vidět z historie Kypru, je letovisko také poněkud nešťastným místem, leží totiž až v samém jihovýchodním cípu ostrova.

Základy obce Ayia Napa byly založeny již v roce 1570, kdy zde byl postaven nyní již neobývaný klášter s půvabným malým jeskynním kostelem. Hned za klášterem se dnes rozprostírá rozsáhlá oblast letních diskoték.

Je odtud také velmi blízko k modernímu muzeu Thalassa, kde si můžete prohlédnout zrekonstruovanou 2300 let starou nákladní loď a jiné námořní objekty.

Opravdu fotogenický je malý přístav plný rybářských a výletních lodí, od něhož se pak táhne jedna z nejkrásnějších pláží ve městě s velkými hotely směrem k východu.

Vysloveně krásná je i zátoka Nissi Bay s téměř bílým pískem a velmi pozvolna se svažujícím přístupem do vody. Je to velmi vhodné místo pro vaše děti.

Na sousedním poloostrově Makronissos se rozprostírá antický hřbitov s hroby starými 2000 - 2400 let, jenž se opravdu vyplatí navštívit.

Místo

Přístav Ayia Napa 34° 58' 54.7464" N, 34° 0' 12.1788" E
Location

Kypr na Facebooku