Jste zde

Domů » Řecká část

Chirokitia

Kyperské neolitické sídliště Chirokitia

Chirokitia nebo také Khirokitia (řecky Choirokoitia - Χοιροκοιτία), je archeologické naleziště na středomořském ostrově Kypr v okrese Larnaca, které je od roku 1998 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nachází se severně od silnice na půli cesty z Larnaky do města Limassol.

Chirokitia je místem nejstaršího osídlení ve světových dějinách. Jedná se bezesporu o jednu z nejdůležitějších kultur mladší doby kamenné (neolitu) v celém Středomoří. Obrovský objev přinesly vykopávky v Chirokitii. Byly hloubeny od roku 1934 pod vedením Porfyriose Dikeose a francouzské expedice vedené Alainem Le Brunem, ale do dnešní doby zatím jen částečně.

Osídlení bylo obývané přibližně v období 7. - 4. tisíciletí př.n.l., přibližně 300 - 1000 obyvateli. Ty živil chov dobytka a polní hospodářství (včetně pšenice a ječmene). Můžete vidět půdorys okolních zdí a asi 60 kruhových domů s hroby pod podlahou. Některé domy byly dokonce rekonstruovány. Většina z archeologických nálezů je uložena v Kyperském muzeu v Nikósii.

Je stále nejasné, kdy vlastně přišli první lidé na Kypr. Nejstarší nálezy těchto důkazů z Chirokitie představují již poměrně vysoký stupeň kultury. Počátky osídlení a původ obyvatel je ale stále záhadou. Tamní kultura se vyvinula na kopci nad řekou Maroni v 6. tisíciletí př.n.l. Na ostrově ale chybějí jakékoliv stopy po jejich eventuálních předchůdcích.

Řečiště potoka poskytovalo tehdejšímu obyvatelstvu nejen pitnou vodu, ale také kameny, potřebné ke stavbám tehdejších okrouhlých obydlí. O tom, že se lidé v Chirokitii věnovali vedle obdělávání půdy již i obchodu na větší vzdálenosti, svědčí zejména nálezy kusů obsidiánu. Tmavý lávový kámen se na Kypru nevyskytoval a musel sem tedy být dovezen.

O náboženské víře a zvycích z této dávné doby víme jen velmi málo. Pod podlahou mnoha domů archeologové odkryli hroby a v jednom domě jich dokonce objevili 26. Někteří mrtví byli překryti těžkým kamenem. V hrobech byly též nalezeny šperky, skladovací nádoby, z nichž některé dokonce plné nářadí a malé náboženské předměty.

Návštěva Chirokitie z doby kamenné je velice neobvyklým zážitkem zejména pro laiky. Je to jedno z nejlépe dochovaných míst podobného charakteru. Tři zrekonstruované obytné příbytky pak dopomohou návštěvníkům lépe si představit život a kulturu lidí z doby kamenné.

Kypr s neolitickým sídlištěm Chirokitia

Místo

Vykopávky Chirokitia 34° 47' 51.234" N, 33° 20' 34.584" E
Location

Kypr na Facebooku