Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Božský ostrov Kypr

Kypr
Autor: amerune

Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři. Krajinu na něm vytvářejí olivovníky, kopce, členité pobřeží a klidné pláže. Ostrov je rozdělen na větší část řeckého jihu a menší část tureckého severu.

Na řecké straně leží mnoho turisticky oblíbených hotelů. Po několika dnech strávených na pláži doporučujeme pronájem auta a prozkoumat ostrov. Kláštery, kostely, osady z doby kamenné, hrady a zříceniny vás zavedou do kyperské minulosti.
Turecká část je o něco tišší a originálnější než jih, také tady tráví svoji dovolenou méně zahraničních turistů. K vidění je tu mnoho hradů, klášterů a malých obcí.

Zajímavým výletním místem je hlavní město Nikósie, poslední město na světě, které je odděleno demarkační linií. Neexistují žádné obchodní vztahy mezi Turky a Řeky. Staré město obklopené benátskými zdmi, které tvoří kruh o délce 5 kilometrů, nabízí mnoho příležitostí k nákupům a zábavě.

Kypr je také rájem pro aktivní milovníky sportu. Ať už golf, turistika, jízda na horském kole, jízda na koni, potápění, jachting nebo rybaření, najde se tu aktivita opravdu pro každého. Na hoře Olymp (1952 metrů) v pohoří Troodos je možné dokonce i lyžovat. K dispozici je lyžařský vlek a půjčovna lyžařského vybavení.

Kyperská kuchyně je opravdu multikulturní. Kromě řeckých a tureckých vlivů v ní najdete také arabské, anglické a italské prvky. Hodně se vaří z ryb, zeleniny, oliv a různých druhů masa. Koření jako koriandr, skořice a citronová šťáva dávají pokrmům zajímavé aroma. Jako dezert se často podává puding nebo v sirupu namočené ovocné plátky.

Kypr na Facebooku