Jste zde

Domů » Řecká část

Ayia Napa a okolí

Ostrov Kypr - kaple Agia Thekla

Klášter ve městě Ayia Napa je bezpochyby tím nejznámějším místním symbolem. Nicméně i v jejím okolí narazíte i na mnoho menších kostelů a kaplí. Doplňují zdejší nedotčenou přírodní krajinu a odrážejí vnitřní tradiční podstatu místního obyvatelstva, což je zejména v naší době vzácné a cenné. Někdy bývají tyto malé venkovské kostely podporovány místními obyvateli též finančně. Každá kaple má také svatého patrona, jehož svátek se slaví každý rok v každém kostele.

Kaple Agios Antonios se nachází na hranici mezi místy Paralimni a Sotira. Byzantská kaple byla postavena v 16. století. Novější přilehlá kaple byla pak postavena v 80. letech minulého století a byla zasvěcena stejnému světci. Byla vybudována na skále a představovala tak oblíbené přístřeší pro pastýře, kteří díky ní mohli zůstat u svých ovcí. Svátek svatého Antoniose se zde každý rok slaví 17. ledna.

Kaple Agia Thekla leží jen pár kilometrů západně od Ayia Napy, u cesty k obci Sotira. Historici se domnívají, že zde bylo v dávných dobách nějaké sídliště nebo hřbitov. Západně od kostela ještě můžete objevít rozeznatelné stopy kamenolomu. Tzv. katakomba Agia Thekla je vlastně jen jakási jeskyně nebo to byl možná kdysi skalní hrob. Právě tady pravděpodobně přistál v roce 1571 turecký generál Piele Pasha se svými vojáky a pochodoval na směrem k městu Famagusta, kde podpořil generála Mustafu při obléhání města.

Kaple Agia Anargiri se nachází ve východní části obce a byla zasvěcena dvěma svatým, Kosmovi a Damiánovi, dvěma lékařům, kteří léčili své nemocné spoluobčany zcela zdarma. Pod kaplí je jeskyně, kde se údajně nacházela posvátná voda, kterou tito dva zmínění lékaři také používali.

Agios Epiphanius je kaple, která byla zasvěcena byzantskému biskupovi ze Salamisu. Umístění kaple nabízí opravdu divukrásný výhled na Paliochori, na místo byzantského osídlení, které bylo ale v době invaze Arabů v letech 632 - 964 zničeno.

Kaple Agia Varvara se nachází v západní části obce a byla postavena v byzantském období. Původní kaple byla zničena při zemětřesení a posléze přestavěna. V její bezprostřední blízkosti se nachází několik cel dřívějších katakomb, kde našli své útočiště první křesťané, pronásledování pohany.

Agia Mavri je jakýsi monolit v západní části Ayia Napy. Ve středu tohoto sloupoví zeje obrovská díra. Vypráví se, že nemocní budou uzdraveni, pokud se jim podaří proklouznout touto dírou. Archeolog Cesnola se zmínil o tomto monolitu ve svých poznámkách a píše, že ženy, které chtěly opět získat srdce svého milého, rozbíjely u tohoto monolitu nádoby. Vedle monolitu stojí malý, teprve nedávno postavený kostel zasvěcený svatým.

Místo

Kaple Agia Thekla 34° 58' 44.5332" N, 33° 56' 15.54" E
Location

Kypr na Facebooku