Jste zde

Domů » Řecká část

Ayia Napa a noční život

"Souvla" - nejoblíbenější kyperské jídlo

Po západu slunce panuje ve městě Ayia Napa na ostrově Kypr velmi zvláštní atmosféra, která přitahuje lidi všech věkových kategorií a různých zálib. Na všech ulicích tak objevíte mnoho zajímavých restaurací, hospod, taveren, kaváren a nočních lokálů. Změna, jak se říká, je kořením života - a Ayia Napa nabízí něco opravdu pro každého.

Kypřané si cení dobrého života. Jejich vrozené upřednostňování jednoduchých, ale chutných pokrmů u jídelního stolu a klidný způsob zábavy se u nich projevuje velmi výrazně. Jídlo je pro ně velice důležité a "souvla" - velké, šťavnaté, marinované kousky jehněčího, ochucené bylinkami a grilované na jehle – to je skutečná vášeň většiny Kypřanů. Obecně platí, že kyperské jídlo po právu náleží k té vůbec nejzdravější středomořské stravě, poněvadž jeho základ tvoří luštěniny, čerstvé ovoce, saláty a olivový olej.

Stolování je zdejší oblíbenou zábavou! Kromě typických kyperských "meze", což je asi 25 - 30 tradičních jídel v malých porcích, podávaných v útulných tavernách, se v Ayia Napě nacházejí též francouzské, italské, mexické, arabské a čínské restaurace, kde servírují zase ty jejich obvyklé speciality. V mnoha kavárnách a hospůdkách se podávají různé snacky, stejně jako v populárních mezinárodních řetězcích rychlého občerstvení, fast foodech, jež se mezitím usadily doslova všude.

Kavárny, bary a kluby jsou k dispozici všem návštěvníkům skutečně v hojném počtu. I většina hotelů každé kategorie nabízí v létě dobrou večerní zábavu pod širým nebem. Živá hudba a tanec, kapela a řecké folklórní večery vždy znovu a znovu nadchnou místní turisty.
Pro změnu můžete též navštívit i nové místní kino na radnici, kde promítají ty nejnovější filmy pro všechny věkové kategorie.

Ano, tohle živé, kosmopolitní městečko disponuje prakticky vším. Ayia Napa je rušné, různorodé městečko s jedinečnými atrakcemi a atmosférou, která zve místní obyvatele a hosty, aby si užívali společně zábavné večery. Vzrušující atmosféra, živá hudba, dobré jídlo a přímo vřelá pohostinnost, každý večer je tu opravdu nezapomenutelný, bez ohledu na to, kde jej strávíte.

Místo

Ayia Napa 34° 58' 55.4592" N, 34° 0' 9.0108" E
Location

Kypr na Facebooku