Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Aktivní dovolená na Kypru

Surfování na Kypru
Autor: RS

Na 620 km dlouhém pobřeží ostrova Kypr je možné věnovat se doslova každému druhu vodních sportů - plavání, surfování, plachtění, potápění, plavbám na člunech a lodích, vodnímu lyžování, parasailingu ...
V letovisích Ayia Napa, Protaras, Limassol, Pafos a Polis jsou potápěčské školy, které také organizují potápěčské zájezdy a půjčují i veškeré vybavení.

Rybolov se dá na některých kyperských údolních nádržích provozovat po celý rok. Povolení je nutné pouze pro osoby starší 12 let. Místní organizace nabízejí brožury s barevnými ilustracemi ryb, vyskytujících se v těchto nádržích a leták o rybolovu na Kypru je zdarma k dispozici na ústředí cizineckého ruchu.

Jízdní kola a jiná dvoustopá vozidla si můžete vypůjčit ve všech rekreačních oblastech. Ceny za pronájem jízdních kol se pohybují mezi 1,00 a 3,00 CYP za den a u motocyklů mezi 2,50 a 24,00 CYP za den. Povinné pro všechny účastníky silničního provozu jsou helmy, což platí také pro mopedy!
Pestré prostředí a sluníčko, to jsou optimální základy pro dovolenou na kole a tip pro všechny sportovce. Krásy ostrova se dají na kole obdivovat i s pomocí odborného průvodce, kdy tento středomořský ostrov uvidíte ve zcela odlišném světle.

Zvláštní topografie ostrova nabízí cyklotrasy s širokou škálou různých tras o délkách 30 až 220 km. Mnoho silnic bylo pokryto novým povrchem. Kvůli rozšíření dálniční sítě se bývalé hlavní silnice staly silnicemi vedlejšími a uvolnily se tak pro cyklisty. Střídají se tady horská krajina, kopcovitý terén a roviny a skýtají tak cyklistickým nadšencům opravdovou radost a požitek z jízdy.

Osobní tréninkový program, a to nejen pro cyklistické kluby a týmy, různé silniční cyklistické závody a výlety na horských kolech, okružní jízdy a několikadenní etapové podniky, to všechno je možné uskutečnit právě na Kypru. Trasy pro horská kola vedou přes centrální horské oblasti a chráněná území a dozajista naplní veškerá očekávání milovníků cyklistiky.

Téměř všechny hotely mají tenisové kurty, i včetně umělého osvětlení. Jejich seznam najdete v místním "Hotelovém a turistickém průvodci" centrály cestovního ruchu. V mnoha městech jsou také tenisové kluby, kde si mohou bez problémů tenis zahrát i letní hosté.
Golfová hřiště na ostrově patří k těm nejlepším ve Středomoří. Obzvláště perfektní jsou ta na jihu, například Minthis Hills Golf Club v Paphosu. Uprostřed 18-jamkového hřiště objevíte obývaný klášter.

Doslova celé kyperské pobřeží, lesy i hory, jsou rájem pro vyznavače pěší turistiky. Organizované akce pěší turistiky, podobně jako celou vysloveně turistickou dovolenou pak nabízí několik specializovaných místních firem. Turistická kancelář v Troodosu pořádá výlety do hor a na poloostrov Akamas po značených turistických trasách. Turistické stezky jsou také na mysu Kap Greko a v lesích kolem Paphosu.

V pohoří Troodos, na hoře Olympos (1 951 m) se v lednu a v únoru mohou provozovat dokonce i zimní sporty. Kyperský lyžařský klub tady provozuje čtyři lyžařské vleky, dvě běžkařské tratě a půjčovny lyžařského vybavení.

Místo

Minthis Hills Golf Club 34° 49' 24.3408" N, 32° 29' 56.562" E
Location

Kypr na Facebooku