Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Afroditiny lázně, 1. část

Ostrov Kypr a Afroditiny lázně
Autor: Eilam Gil

Z parkoviště u "Baths of Aphrodite" vede úzká, asfaltová silnice, po níž se za několik minut dostanete až na to legendární místo na ostrově Kypr.

Přísné zákazy, které spatříte už na břehu vody - "Do not enter the pool", tedy "Nevstupujte do bazénu" a "Please do not swim", čili "Prosím, neplavat", vás navracejí až někam do 19. století, kdy tady lidé doslova v řadách skákali do Afroditiných lázní s jediným přáním – omládnout.

V tomto přírodním vodním bazénu s pramenem pod jedním skalním převisem překvapil podle jedné z legend Akamás, syn Theseův, nahou bohyni lásky Afroditu a ta udělala to, co udělat musela. Spolkla tohoto mladíka. Oba byli jednou ženou, ztělesněním pomluv, zrazeni olympským bohům. Afrodita se pak musela vrátit na Olymp!

Geograficky je ale s tímto opravdu mystickým místem ještě spojena další, západně odtud se nacházející mořská zátoka na Kypru - Fontana Amorosa. Obyvatelé ze sousedství věří, že právě tady je onen skutečný pramen lásky.

Co ale vůbec ten správný pramen umí? Tvrdí se, že každý, kdo se z takového pramene napije, získá mladistvou krásu a sílu, a že se také ihned zamiluje. V případě pochybností tedy bude zřejmě nutné pít z obou míst, a pokud si chcete opravdu alespoň udržet zdraví, tak nepít ani z toho prvního, ani z druhého.

Nejlepší čas k fotografování zdejších přírodních krás, a zejména v místech první části vašeho putování, je dozajista doba v ranních hodinách. Odpoledne jsou totiž poměrně hluboko zaříznuté zátoky již ve stínu.

Pro zvládnutí celé trasy k Fontaně Amorosa si musíte vyšetřit alespoň 3 hodiny. Cesta není nijak obtížná, musíte počítat jen s několika stoupáními.

Pobřežní stezka začíná těsně pod odbočkou asfaltové silnice do Afroditiných lázní. Kdo nijak nespěchá, může si asi po 30 - 45 minutách chůze trošku oddychnout, přičemž bude odměněn překrásným výhledem na tyrkysově zbarvené zátoky, které nejsou přístupné po souši.

Později, když cesta klesá dolů k plošině, spatříte hned na jejím začátku na pravé straně zajímavý skalní útvar: přes skalní roklinu je tady vytlačována mořská voda a vypadá to zde opravdu dost divoce.

Ostrov Kypr - Afroditiny lázně
Autor: fingermouse

Místo

Afroditiny lázně 35° 3' 22.7124" N, 32° 20' 41.9712" E
Location

Kypr na Facebooku